Noh, ei kai siinä silleen.

Mutta pelkään että yksi iso syy Vihreiden tappioon oli ympäriinsä villinä levinnyt väärä tieto Vihreistä. Ainakin mun trendikkäissä yhteiskuntatieteellisisissä opiskelijakaveripiireissä Vihreiden kohdalla nousi usein esille mm. Lex Soininvaara, ydinvoimapäätös ja se, että itse asiassa Vasemmistoliitto on Vihreitä vihreämpi. Paljon muutakin kirjotettavaa olisi, mutta tarkastelen näitä kolmea ihan lyhyesti ja kerron mikä niissä nyt mättää mukamas.

1) Lex Soininvaarasta vähän. Arhinmäki näytti populistista puoltaan ja antoi tämän nimen lakimuutokselle, joka sallii tiettyjen olosuhteiden vallitessa vähentää koulutuksesta kieltäytyvältä nuorelta toimeentulotukea 20 %. Vaan miksi tätä nuorten piireissä Saatanaa symboloivaa muutosta kutsutaan Vihreiden pääideologin nimellä? Ei ainakaan siksi että Soininvaara olisi kannattanut tätä. Soininvaara itse asiassa vastusti tätä ja kannatti jotain päinvastaista: sitä että samanlainen säädös POISTETTAISIIN työmarkkinatuen puolelta. Veikkaan ihan pokkana että muutos sai Soininvaaran nimen siksi, koska tietyt tahot (no vassarit) haluavat sabotoida Vihreitä. Ei siksi että kyseessä olisi joku hirveä pahan salaliitto hyvää vastaan, vaan siksi kun nämä kaksi puoluetta kilpailevat samoista äänestäjistä. Normaalia politiikkaa, kai.

2) Ydinvoimasta vähän. Aika usein sai kuulla että Vihreät olivat hallituksessa joka hyväksyi ydinvoimaa. No ensinnäkin tekisi mieli sanoa että entä sitten? Jos yksityiskohtiin ei mennä, ydinvoima on ihan ok (p.s. äänestin Vihreitä). Toiseksi: Vihreät vastustivat ydinvoimaa joka kohdassa missä sitä pystyi vastustamaan. Vihreät mm. äänestivät koko porukka ydinvoimaa vastaan. Ilmeisesti jonkun helvetin idealistihörhöporukan mukaan Vihreiden olisi pitänyt lähteä hallituksesta ovet paukkuen ja tehdä itsemurhaisku Eduskuntatalon kahvioon. Kun tätä ei sitten tehty niin ilmeisesti Vihreät ovat kääntäneet takkinsa ja alkaneet kannattamaan ydinvoimaa ja kaikenlaista muutakin omien arvojen myymistä. Tiedoksi: Vihreät eivät ole yhden asian antiydinvoimapuolue. Vihreät ovat ihan fiksu puolue, joka uskaltaa niellä tappionsa ja tehdä kompromisseja suuremman hyvän vuoksi. Niin ja paskahan sataa taas pitkälti Vasemmistoliiton suunnalta. Lainaan loppuun Jukka Relanderia:

"Arhinmäki julisti päättyneen istuntokauden viimeisessä puheessaan, että Vasemmisto oli eduskunnan ainoa ydinvoiman vastainen puolue, huolimatta siitä, että ydinvoimaluvat menivät läpi juuri vasemmiston ja demareiden äänin, vihreiden äänestäessä yksimielisesti vastaan. Hallituspuolueiden äänet eivät olisi riittäneet, lupia kannatti hallitusrintamasta vain 92 edustajaa."

3) Vasemmistoliitto on vihrein puolue, tai näin ainakin jotkut kuvittelevat. Vasemmistoliiton nuori vihreä siipi on pitkään toivonut että Vihreiden monopoli viherasioissa murtuisi. Vaikea olla oikeasti vihreä ihminen jos äänestää jotain savupiippupuoluetta kun takaoikealla olisi Vihreä liitto. Monet Vasemmistoliiton äänestämistä harkinneet kertoivat pelostaan, että heidän äänellään pääsisikin läpi joku vanha vihreille arvoille naurava ay-jäärä. Pelastus tuli juuri vaalien alla Luonto-lehdeltä. Lehti kyseli puolueilta niitä näitä luonto- ja ympäristöpolitiikasta ja sen jälkeen päätteli vastauksista että Vasemmistoliitto on vihreämpi kuin Vihreät. Nyt se oli monille psykologisesti mahdollista: olla saman aikaan hyvä vihreä ihminen ja äänestää Vasemmistoliittoa! Nyt oli kovalla datalla todistettu että Vasemmistoliitto ei enää ole se savupiippupuolue vaan itse asiassa kaikista Suomen puolueista vihrein. Ei siis enää mitään syytä äänestää Vihreitä. Epäilen että tällä pienellä lehtijutulla oli isompi merkitys kuin arvaisikaan. Mutta vertailusta lyhyesti: suht bullshittiä. Pitkästi: hyvä bloggaus aiheesta.

"Vasemmistoliittoa kannattavien tuttujen Facebook-profiileissa on iloittu tuloksesta, jonka mukaan Vasemmistoliiton vihreys on 92,3% kun taas Vihreän liiton vain 84,6%. Kannattaa ehkä siksi mainita myös, mistä tämä ero johtuu. Kyse on yhdestä kysymyksestä, jossa Vasemmisto haluaa Suomeen 50 ympäristöpoliisin virkaa, siinä missä Vihreä liitto tyytyy kahteenkymmeneen. [...] Olen melko varma, että kolmeakymmentä poliisinvirkaa olennaisempia eroja näiden kahden puolueen väliltä löytää suhtautumisesta energia- ja ympäristöveroihin."

Uskon siis että yksi syy Vihreiden tappioon oli kaikki se väärä tieto jota Vihreistä levisi. Tätä ei varmaan saisi sanoa ääneen, mutta eräs toinen syy Vihreiden tappiolle oli varmaan se, että Vihreät eivät levittäneet samalla tavalla väärää tietoa kilpailijoistaan. Jostain Vihreille harmittomista Perussuomalaisista sen sijaan kyllä jaksettiin jauhaa.