Verkkouutiset: Nuorisovaalien nolo salaisuus: Pilanumerolla pääsi ääniharavaksi

Äänestysikärajan alentamista ehdotetaan aina silloin tällöin. Tällöin tosin kohdattaisiin vakava ongelma: jotain 16-vuotiaita ei juuri kiinnosta äänestää, joten äänestämättömyyteen sosiaalistuttaisiin vielä enemmän. Käsittääkseni tutkimukset kertovat, että se että äänestääkö ensimmäisissä vaaleissa, joissa on äänioikeutettu, vaikuttaa siihen äänestääkö jatkossakaan. Siis että äänestämättömyyteen tottuu ja heti.

Ratkaisuksi tähän on esitetty sitä, että tehdään äänestämisestä osa koulutyötä. Pakotetaan nuoriso äänestämään. Siinähän sitä sosiaalistuu politiikan pariin, mutta mitä nyt yhtään Suomen nuorisoa tunnen, vastahan itsekin olin teini, pelkään ihan oikeasti että siinä käy samalla tavalla kuin Nuorisovaaleissa. 69 on pian ääniharava ympäri Suomea.

Pitäisi siis poistaa ehdokasnumero 69 ja jos mahdollista, pystyttää komitea aina vaalien alla tutkimaan onko nuorison keskuudessa syntynyt uusia samankaltaisia numeroyhdistelmiä. Voisi olla myös kohdallaan mitata poliitikkojen huumoriarvoa nuorten keskuudessa ja sen jälkeen leikata nuorten heille antamia ääniä jollain kaavalla. Tai sitten unohtaa haaveet alaikäisten äänestämään pakottamisesta.

Pitäisi pikemminkin ehkä keskustella äänestysikärajan nostamisesta. Siis ihan oikeasti eikä leikisti. Mitä nyt vaikka nykyisen tutkimustiedon valossa tällaisesta voisi sanoa. Asian puheeksi ottaminen olisi tosin ehkä jonkin sortin poliittinen itseään jalkaan ampuminen.